Volby tisku:

Jahodový koláč s rebarborou a tvarohovou náplní

jahodový koláč s rebarborou

Nadýchané těsto s citrónovou vůní skvěle doladí bohatá náplň z jahod, rebarbory a tvarohu. Nezapomeňte však, že množství zkonzumované rebarbory by se mělo hlídat u dětí a těhotných žen, u lidí s problémy s močovými kameny a revmatismem.

Hodnocení 4.5 z 2 hlasů
Způsob přípravy
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 mins Čas vaření: 40 mins Celkový čas: 50 min
Cooking Temp 180  °C
Porce 10
Kalorie 311 kcal/250 g
Nejlepší období Léto
Popis

Rebarbora totiž obsahuje kyselinu šťavelovou, za syrova je tedy jedovatá. Je nutné rebarboru vždy tepelně upravit a ideálně oloupat, kombinovat s mléčnými výrobky. Navíc, kyselina šťavelová snižuje vstřebatelnost vápníku. To, že si upečete 4x za sezónu koláč z rebarbory naše zdraví nijak neohrozí.  Neměla by být však v této době každý den v jídelníčku.

Těsto
  • 400 g polohrubá mouka
  • 250 ml polotučné mléko
  • 100 g cukr krupice
  • 12 g kypřící prášek
  • 2 ks vejce
  • 50 g rozpuštěné máslo
  • 5 g kůra z chemicky neošetřeného citrónu
  • Náplň:
  • 500 g polotučný jemný tvaroh
  • 40 ml polotučné mléko
  • 1 ks vejce
  • 20 g vanilkový cukr
  • 300 g jahody
  • 150 g rebarbora
  • 50 g mandlové plátky
Postup:
  1. Vyhřejte troubu na 180 °C.

  2. Nejprve si připravte náplň.

  3. Jahody rozpulte, rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2 cm kousky.

  4. Tvaroh smíchejte s vejcem a případně doslaďte.

  5. Vyšlehejte bílky do tuhé pěny a poté sníh odložte bokem.

  6. Nyní ručně nebo v robotu vyšlehejte do světle žluté pěny žloutky s cukrem a máslem. K této pěně postupně vmíchejte mléko, prosátou mouku s kypřícím práškem a citrónovou kůrou. Nakonec do těsta vmíchejte předem připravený sníh z bílků. 

  7. Těsto nalijte na plech vyloženým pečícím papírem. Nahoru lžíci nandejte tvarohovou směs (tvaroh, cukr, vejce).

  8. koláč s jahodami a rebarborou

    Poté na těsto s tvarohem naskládejte rovnoměrně krájené jahody a rebarboru. Posypejte mandlovými plátky a dejte péct na zhruba 40 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí.

Výživové údaje

Porce 10


Množství na porci
Kalorie 311kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 9g14%
Celkový obsah sacharidů 48g16%
Vláknina 4g16%
Bílkovina 10g20%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

Umíme jíst
Michaela
Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Mám radost, že vás recept zaujal. Přeji Vám dobrou chuť!

Míša