Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

TAJNÝ KÓD NA  ETIKETĚ MASA? Dozvíme se z obalu skutečný původ masa?

Doby, kdy jsme neměli šanci zjistit z obalu původu masa, jsou už naštěstí pryč. V roce 2015 vstoupilo v platnost nové nařízení o povinném značení původu masa, a to u všech druhů mas. Do té doby bylo klidně možné polské kuře z velkochovu přebalit na ,,české farmářské“. V dnešním článku se dozvíte, které základní údaje se dozvíte přímo z etikety a také proč je důležité se zajímat nejen o původ masa, ale také o to, kde bylo zvíře poraženo a zpracováno.

Jak zjistím původ masa z etikety?

Maso, které pochází z legálních chovů a jatek, musí mít na etiketě uvedeny tyto údaje:

Údaj o zemi, ve které probíhala podstatná část chovu zvířete a jeho porážka. Pokud bylo zvíře narozeno, chováno a poraženo v jedné zemi, pak může výrobce tuto informaci označit na obalu souhrnně jako „původ“ (např. „Původ: Česká republika“). Pokud bylo zvíře chováno podstatnou část života v Polsku, ale poraženo v Německu a ještě nakonec zpracováno třeba k zamražení v ČR, musí být tyto informace uvedeny na etiketě!

značení maso
obal hovězí maso

Tajný kód na baleném mase?

Na sociálních sítích se šíří nepravdivá ,,tajná informace“ o tom, že na etiketě masa se nachází tajný kód, podle kterého se dozvíme, odkud maso skutečně pochází. Tento kód ale ve skutečnosti není vůbec tajný 😊 Jedná se o ,,identifikační značku“, kterou má přidělenou každý schválený podnik, který zpracovává suroviny a potraviny živočišného původu. Značka nám ale pouze říká to, kde došlo k poslední hygienicky podstatné manipulaci s potravinou, nikoli informací o zemi původu. V praxi je to nejčastěji označení jatek, kde bylo zvíře poraženo a zpracováno, tedy co se týče masa. Identifikační značkou jsou označeny i jiné potraviny ( jogurty, mléka, atd), ale o tom si povíme zase někdy příště.

tajný kód

Identifikační značkou jsou označeny i jiné potraviny ( jogurty, vejce, mléka, atd), ale o tom si povíme zase někdy příště.

označení sýry a mléka

TIP: Podle identifikační značky můžete dohledat název zpracovatele

https://www.svscr.cz/registrovane-subjekty-svs/zpracovatele-zivocisnych-produktu-schvalene-pro-eu/

vyhledat-farmare

Při nákupu si ověřte nejen původ masa, ale také místo zpracování

Z předchozích článků už ode mě víte, že kvalitu masa ovlivňuje spousta faktorů. Mezi ty zásadní patří rozhodně zdravotní stav zvířat, způsob chovu (stáj nebo pastva), výživa, plemeno, stáří, pohlaví… O čem se už ale tolik nemluví, na kvalitu masa má velký vliv také přeprava zvířat k porážce, ošetření před porážkou, porážka a konečné zpracování masa.  U stresovaných zvířat je častější výskyt vad masa. Zejména pak pokud jsou zvířata stresovaná těsně před porážkou. Týká se především vepřového a hovězího. Nicméně u drůbeže se mohou vyskytovat vady také,  více v TOMTO ČLÁNKU

PSE ( z angl. pale, soft and exudative) – maso bledé, měkké a vodnaté, kulinářsky obtížně upravitelné, neboť toto maso z části ztrácí schopnost vázat vodu a po tepelné úpravě je tuhé. Tato vada se vyskytuje u vepřového masa.

DFD (z angl. dark, firm and dry) – tmavé, tuhé a suché, maso se jeví jako ze staršího kusu díky tmavé barvě, má nízkou údržnost. Vada je typická pro hovězí maso.

Kvalitu masa také zásadně ovlivňuje jeho čistota a způsob zpracování. Maso by nemělo být viditelně znečištěné od krve a úlomků kostí. Maso nesmí být oschlé ani oslizlé, mít viditelné krevní podlitiny a otlaky. Znečištění výrazně snižuje mikrobiální kvalitu masa, tedy dříve se vám zkazí. Takové maso byste museli navíc před úpravou důkladně očistit a omýt, což není příliš vhodné. PROČ? Článek na toto téma najdete ZDE  Snažte se proto vybírat maso spíše od menších výrobců/zpracovatelů masa. U masa, které pochází z velkokapacitních jatek (typické pro levné maso z  Polska  a Německa- Tönnies Holding apod.), je větší šance, že NEBUDE důkladně opracované a bude mít vady vzniklé během jatečného opracování, či nedodržením pohody zvířat. Na velkokapacitních jatkách se mnohdy porazí a zpracuje xy tisíc kusů zvířat denně. Takže si dokážete domyslet, že zvířatům, masu a jeho následnému očištění a zpracování nemůže být věnována taková péče a pozornost, jako u menších zpracovatelů. Pokud vám můžu doporučit, vybírejte maso, které pochází a bylo zpracováno v ČR (u nás nemáme velkokapacitní jatka), od menších lokálních zemědělců, případně v bio kvalitě. 

Zemědělce z vašeho okolí můžete vyhledat např. na Scuk.cz kde můžete i maso koupit napřímo z farmy. Nebo si v okolí vyhledejte řezníka, či obchod, kde si můžete ověřit původ masa.

Na fotografiích můžete vidět výrobky, které jsem  zakoupila právě na Scuku, a to:

Krůtí horní stehno z farmy Česká krůta –

Farma Rychvald (Česká krůta) je rodinná farma s dlouholetou tradicí, která leží v podhůří Beskyd, nedaleko Ostravy. Již řadu let se specializuje na chov a výkrm krůt. Maso z této farmy jsem si nechala doručit na odběrové místo Scuku. Krůtí stehna byla vakuově zabalená, bez vad, bez zápachu, důkladně opracovaná a očištěná. Nebylo již tedy nutné, maso nijak dočišťovat. Maso jsem mohla takhle hodit klidně rovnou do trouby.  Maso z farmy Rychvald mohu jen doporučit 😊 

 

Česká krůta stehna

Ovčí sýr z farmy Držovice

Držovický ovčí pastýř je zrající sýr typu Manchego. Tento sýr zraje 1-2- měsíce, má velmi jemnou chuť, hodí se na chleba, k vínu, nebo třeba strouhaný do zeleninových rizot, salátů či na těstoviny. Skvělý bude také do tradičních halušek se slaninou. Sýr je vyráběn z plnotučného ovčího mléka, ošetřeného šetrnou pasterací – mléko je zdravotně nezávadné a zároveň si zachovává většinu živin a chuť. Pokud zavítáte na e-shop Scuku, rozhodně si do košíku přihoďte i tento sýr.

Nyní navíc můžete kód 0H24DU se slevou na celý nákup.

Sleva platí na první objednávku při nákupu nad 2000 Kč. Využijte kód i na objednávku pod 2000 Kč

a užijte si slevu 10 %.

#scukambasador #scukceskakruta #scukfarmadrzovice

Držovice ovčí sýr

Pokud se vám tento článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

ZDROJE:

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1993L0119:20070105:CS:PDF

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/Brozura_Oznacovani%20potravin_A4_web.pdf

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://eagri.cz/public/web/file/649224/Brozura_Oznacovani_potravin_A4_II.PDF

https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/animal-welfare-slaughter

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://awionline.org/sites/default/files/uploads/documents/RelationshipBetweenAnimalHandlingMeatQuality.pdf

https://www.szpi.gov.cz/clanek/rady-pro-konkretni-druhy-potravin-maso-a-masne-vyrobky-co-vsechno-ovlivnuje-jakost-masa.aspx

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9983863/

https://www.potravinyinfo.cz/33/853-2004-narizeni-evropskeho-parlamentu-a-rady-es-kterym-se-stanovi-zvlastni-hygienicka-pravidla-pro-potraviny-zivocisneho-puvodu-k-1-1-21-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EstVtRjpnQxZCs6EL3w1aCJrJfTGJxQrnQ/

STEINHAUSER, L. Hygiena a technologie masa. 1. vyd. Brno: Last, 1995, 643 s.

ISBN 80-900260-4-4.

MATES, F. Drůbeží maso a drůbeží masné výrobky [online]. Praha: Sdružení českých

spotřebitelů, z.ú. a Potravinářská komora ČR v rámci priorit České technologické

platformy pro potraviny, 2015 [cit. 2021-02-08]. Jak poznáme kvalitu? ISBN 978-80-

87719-27-5.

 

LEDVINKA, Z., KOVÁŘOVÁ, K., KLASALOÁ, L, BÄUMELTOVÁ. J., 2005:

Vnější a vnitřní faktory působící na jakost drůbežího masa, Náš chov, 65 (8): 51-52.

ISSN 0027-8068

WOOD, J.D., ENSER, M., FISHER, A.V., NUTE, G.R., SHEARD, P.R.,     RICHARDSON, R.I., HUGHES, S.I., WHITTINGTON, F.M. Fat Deposition, Fatty   Acid Composition and Meat Quality: A Review. Meat Science. 2008, vol. 78, no. 4 s.   343-358. ISSN:0309-1740.

Úvodní foto: Canva fotobanka