Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

NÁKUP VAJEC. Na co si dát pozor (nejen) v letních měsících?

Vejce jsou pro nás cenným zdrojem živin. Na druhou stranu, nám mohou způsobit velké nepříjemnosti, pokud s nimi není správně zacházeno. V dnešním článku se podíváme konkrétně na slepičí vejce. Popíšeme si nejlepší způsoby skladování vajec a další praktické rady, které vám pomůžou udržet vejce co nejdéle v plné kvalitě a hlavně zdraví bezpečné.

Jaká onemocnění nám hrozí z vajec?

Obzvlášť teď v letní sezóně, díky vysokým teplotám se zvyšuje riziko onemocnění z potravin, tzv. alimentární infekce. A právě mezi rizikové potraviny patří vejce a pokrmy z nich. Z vajec se můžeme nejčastěji nakazit salmonelózou, kterou vyvolávají bakterie rodu Salmonella spp. 

Jen pro zajímavost v ČR bylo v období 2018-2021 hlášeno 45 100 případů salmonelóz.

Jak se tyto bakterie dostanou na vejce? Jestli je drůbež nakažena salmonelou, může tyto bakterie vylučovat trusem. No a pokud se při snášení a sběru vajec nedodržuje správná hygiena, mohou se vejce znečistit výkaly – a tak se na skořápce snadno zabydlí bakterie salmonely. Tyto bakterie pak přežívají v zaschlém trusu dlouhou dobu.

Kvůli zmíněným rizikům  rozhodně nemusíme vejce z jídelníčku vyřadit. Bakterie salmonely zničíme, pokud potravinu v jádře tepelně upravíme alespoň 5 minut při teplotě 75 °C. Var a teploty nad 100 °C je tedy zlikvidují spolehlivě. Dále se můžeme těchto bakterií zbavit dezinfekcí (čištění povrchů v místě přípravy). Každá nedostatečná tepelná úprava vajec tedy s sebou nese určitá rizika.

Nakazit se salmonelózou můžeme bohužel i tzv. křížovou kontaminací – přenosem z vejce na jiné potraviny. O tom se rozepíši v dalších částech tohoto článku.

Na co si dát pozor při nákupu vajec?

  • Pokud nakupujete vejce na farmářských trzích, všímejte si, jak jsou vejce uskladněna. Vejce by měla být uložena při nekolísavé teplotě v rozmezí +5 °C až +18 °C, ne na přímém slunci. Od prodejce si také zjistěte datum snášky vajec. Čerstvá vejce mají minimální trvanlivost 28 dní. Vejce prodávaná v supermarketu mají obvykle datum minimální trvanlivosti uveden na krabičce.         VÍCE INFO ZDE
  • Otevřete krabici a ujistěte se, že jsou vejce čistá a skořápky nejsou prasklé.
  • Nekupujte balení vajec, kde je na krabičce viditelné znečištění od prasklého vejce, nebo trusu.
  • Nekupujte vejce, která zapáchají.
čistá vejce

Proč není vhodné umývat vejce před skladováním??

Každé vejce má na povrchu skořápky ochranou vrstvu – tzv. kutikulu. Tato vrstva ucpává póry ve vaječné skořápce, díky tomu zabraňuje vysychání vaječného obsahu a brání prostupu škodlivých mikroorganismů do vejce. Mytím obyčejnou vodou však tuto ochrannou vrstvu poškodíme, vejce se pak bude rychleji kazit a také se může dovnitř dostat právě bakterie salmonely.


z čeho se skládá vejce

Navíc, pokud mycí voda není alespoň o 11 °C vyšší, než je teplota vejce, pak se Salmonella může snadněji nasát do skořápky přes póry vejce.

Použití chemických a dezinfekčních prostředků do mycí vody také nemusí pomoci, právě naopak.  Některé prostředky mohou ve skutečnosti zvýšit propustnost skořápky a usnadnit tak Salmonelle průchod dovnitř vejce.

Před skladováním tedy vejce neumývejte. Umytá vejce ihned spotřebujte

mytí vajec

Jak správně očistit vejce?

Pokud máte přeci jen silně znečištěná vejce, použijte  ,,metodu na sucho“.  Na čištění si vezměte houbičku na nádobí (drsnější stranu), suchý hadřík, nebo velmi jemný brusný papír.  Touto metodou vejce očistíte a zároveň nepoškodíte ochrannou vrstvu.

 

 

Skladování vajec.

  • Vejce by měla být skladována na temném místě při nekolísavé teplotě v rozmezí +5 °C až + 18 °C. Nejlépe však vejce skladujte v chladničce při teplotě +5 až + 8 °C. Pozor, vejce nepatří do dvířek lednice, ale dozadu vrchní či spodní police. Dvířka jsou nejteplejším místem chladničky, kde může docházet  k orosení (kondenzaci vody) povrchu vajec. Voda na skořápce pak  usnadnit bakteriím proniknutí dovnitř vejce přes póry.  Toto riziko se zvyšuje s dobou skladování, protože ochranná vrstva vejce se postupně narušuje (ztrácí) se stářím vejce.  Voda na povrchu vajec také zvyšuje riziko, že se Salmonella na skořápce rozroste = větší šance, že se nakazíme při manipulaci s vejci (ruce, ústa, nádobí). V neposlední řadě mohou díky vlhkému povrchu snadněji vznikat plísně při delším skladování vajec.
 
  • Vejce ideálně neskladujte v původním kartónovém obalu (případný zdroj většího množství škodlivých bakterií ze skořápek), ale v čisté nádobě (platě), kde může proudit kolem vajec vzduch.
  • Vejce skladujte špičkou dolů. Na tupém konci vajíčka je vzduchová komůrka, proto je lépe uskladňovat vejce špičkou dolů. Obsah vejce by totiž tlačil na vzduchovou bublinu v bláně, kte­rá by se mohla protrhnout nebo poškodit.  Tím by se usnadnil přístup kyslíku skrz póry skořápky. Vejce by se pak rychleji kazila.
 

 

  • Vejce uvařená natvrdo (ve skořápce nebo oloupaná, uchovávaná v lednici) snězte do 2 týdnů po uvaření. Vařená vejce skladovaná při pokojové teplotě (22 °C) zkonzumujte nejpozději do 3 dnů.
  • V letních měsících vařená vejce přepravujte raději v chladícím boxu (pikniky, oběd do práce apod..).
  • Zmrazená vejce spotřebujte do 1 roku. Vejce nezamrazujte ve skořápce, smíchejte dohromady žloutky a bílky, nebo bílky zamrazte i samostatně.

Na co si dát pozor při přípravě vajec?

Před a po kontaktu se syrovými vejci (nebo s pokrmy obsahující syrová vejce) si umyjte ruce.  Ale také důkladně umyjte náčiní a pracovní plochu horkou mýdlovou vodou. Případně na závěr přípravy povrchy dezinfikujte.

Nepřipravujte syrová vejce v blízkosti jiných potravin (obzvlášť, pokud je nebudete tepelně upravovat).

Do receptů, které vyžadují syrová vejce (dresinky, dezerty, zmrzliny aj.) použijte ideálně pasterovaná tekutá vejce.

Pokud se vám tento článek líbil, můžete jej sdílet s přáteli na sociálních sítích.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Picture of Michaela Smolková

Michaela Smolková

Autorka článku, Ing. Michaela Smolková, specialistka na kvalitu potravin a výživu.
Vystudovala obor Chemie a technologie potravin na UTB ve Zlíně. Od roku 2011 pracuje v potravinářství v oblasti vývoje, zajištění bezpečnosti a kvality potravin. Od roku 2021 se také věnuje vzdělávání veřejnosti v preventivní výživě a výběru kvalitních potravin.

23 Comments

  1. Henryfum says:

    mexican pharmaceuticals online: cmq pharma mexican pharmacy – mexican online pharmacies prescription drugs

  2. Полностью актуальные события моды.
    Абсолютно все новости самых влиятельных подуимов.
    Модные дома, торговые марки, гедонизм.
    Приятное место для модных людей.
    https://modastars.ru/

  3. Наиболее важные новости мировых подиумов.
    Исчерпывающие эвенты всемирных подуимов.
    Модные дома, торговые марки, гедонизм.
    Новое место для модных людей.
    https://donnafashion.ru/

  4. Наиболее стильные события подиума.
    Важные эвенты лучших подуимов.
    Модные дома, бренды, гедонизм.
    Лучшее место для стильныех хайпбистов.
    https://donnafashion.ru/

  5. Davidslels says:

    best india pharmacy: best online pharmacy india – cheapest online pharmacy india

  6. Charlesavalt says:

    indian pharmacy paypal best online pharmacy india pharmacy website india

  7. Davidslels says:

    buy medicines online in india: reputable indian pharmacies – indian pharmacies safe

  8. MichaelDup says:

    legit canadian pharmacy: my canadian pharmacy – pharmacy wholesalers canada

  9. Davidslels says:

    mexico drug stores pharmacies: mexican drugstore online – buying prescription drugs in mexico online

  10. Charlesavalt says:

    canada drugs reviews legitimate canadian online pharmacies canadian pharmacy king reviews

  11. Davidslels says:

    canadian pharmacy checker: canadian pharmacy 1 internet online drugstore – canadianpharmacy com

  12. MichaelDup says:

    canadian pharmacy king reviews: canadian drugstore online – online canadian pharmacy review

  13. ThomasAlmog says:

    https://doxycyclinedelivery.pro/# doxycycline hydrochloride

  14. ThomasAlmog says:

    https://clomiddelivery.pro/# cost of generic clomid price

  15. ThomasAlmog says:
  16. ThomasAlmog says:

    https://clomiddelivery.pro/# can i purchase cheap clomid without rx

  17. ThomasAlmog says:

    https://doxycyclinedelivery.pro/# cost of doxycycline canada

  18. ThomasAlmog says:

    https://clomiddelivery.pro/# how to buy clomid online

  19. ThomasAlmog says:

    https://ciprodelivery.pro/# ciprofloxacin generic

  20. ThomasAlmog says:
  21. ThomasAlmog says:
  22. Jamesrok says:

    buy doxycycline 100mg: doxycycline 100mg without prescription – doxycycline 100 mg coupon

  23. Robertdiuse says:

    amoxicillin 500 mg brand name: amoxicillin 500mg capsule buy online – can you buy amoxicillin over the counter in canada

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *