Tyto staročeské vdolky pečené v troubě si zamilujete pro jejich jemnost a nadýchanost. Vdolky vydrží krásně měkoučké i 3 dny po upečení. Já je mám nejraději s tvarohem, borůvkami posypané mletým mákem a cukrem.
Vdolky pečené v troubě s borůvkami a tvarohem
Vdolky můžete dle chuti upéct v troubě nebo usmažit na pánvi.
Vdolky jsou také výborné výborné se švestkovými povidly, tvarohem, posypané se špetkou skořice. Vdolky uchovávejte zabalené v lněné či bavlněné utěrce, ve vychladlé troubě nebo chlebníku. Takhle vydrží měkoučké 3 dny.
Kynuté těsto na vdolky
K podávání dle chuti
Postup:
- Připravte si kvásek. Rozdrobte do misky droždí, promícháme jej s cukrem, troškou vlažného mléka a lžící mouky. Kvásek nechejte vzejít – trvá to zhruba 15 – 20 min.
- V míse ručně nebo robotu hnětejte těsto alespoň 10 minut. Těsto připravíte z mouky, soli, změklého másla, kvásku a žloutku. Mléko přidávejte postupně až úplně nakonec. smícháme mouku, sůl, změklé máslo, žloutek a kvásek. Vlažné mléko přidáváme postupně, možná budete potřebovat méně nebo naopak více mléka. Záleží na nasákovosti mouky. Těsto by po vyhnětení mělo být hladké, lehce lepivé a pružné. Ne tuhé.
- Těsto poté přikryjte čistou utěrkou a nechejte hodinu vykynout na teplém místě.
Po vykynutí naporcujte těsto na zhruba stejně velké kousky. Z jedné dávky vám vyjde zhruba 12 až 15 vdolečků.
Z kousků poté vytvarujte kuličky.
- Kuličky poté rozložte na vymazaný plech (nebo s pečícím papírem) a lehce je rozmáčkněte skleničkou nebo hrníčkem, aby se vytvořily bochánky s důlkem (náplň pak lépe drží).
- Bochánky potřete rozšlehaným bílkem.
- Zapněte troubu a vyhřejte ji na 190 °C, horní a dolní ohřev.
- Bochánky nechejte ještě 10 minutek dokynout, než se vám vyhřeje trouba.
- Pečte 20 minut dozlatova.
- Servírujte s rozvarem z borůvek (borůvky krátce povařte s troškou vody, můžete částečně rozmixovat, aby se směs zahustila) tvarohem či smetanou. Nakonec posypejte vdolky mletým mákem s cukrem.
I will immediately grasp your rss feed as I can’t to find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize so that I may just subscribe. Thanks.
Hello.This article was extremely interesting, particularly since I was looking for thoughts on this issue last Tuesday.