Tomuto jídlu chybí k dokonalosti pouze ještě trocha vlákniny :-D Tu můžete v jídle navýšit tím, že použijete celozrnné těstoviny, nebo třeba část těstovin nahradíte luštěninami. Nebo holt vlákninu doplníte v dalších jídlech během dne.



Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den
Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den
Tomuto jídlu chybí k dokonalosti pouze ještě trocha vlákniny :-D Tu můžete v jídle navýšit tím, že použijete celozrnné těstoviny, nebo třeba část těstovin nahradíte luštěninami. Nebo holt vlákninu doplníte v dalších jídlech během dne.
Treska pestrá neboli aljašská patří mezi mořské ryby s nízkým obsahem tuku (1g tuku/100 g) a vyšším obsahem bílkovin (17 g bílkovin/100g). Nejčastěji na ni v obchodech narazíme v mrazících boxech ve formě filet, nebo lisovaných filetových bloků. Celé filety (PBI) mohou obsahovat drobnou kost, kdežto ve filetových blocích (PBO) nesmí být dle standardu víc jak jedna drobná kůstka na 1kg ryby – jsou často označované jako vhodné pro děti.
Receptů na dýňovou polévku není nikdy dost. Tento recept jsem si tak trochu ulehčila tím, že všechny suroviny jsem upekla. Pak stačilo jen vzít do ruky tyčový mixér a chutná podzimní polévka byla na stole. Oříšky a semínka používám podle toho, co mám zrovna ve špajzu. Do polévky můžete dát jakékoliv oříšky či semínka, které máte rádi. Polévku jsem tentokrát připravila jako hlavní jídlo s opečenou topinkou a parmazánem.
Pečené kuličky si můžete připravit ve větším množství a zamrazit. I po rozmrzažení jsou vynikající. Můžete je upéct v troubě, nebo orestovat na trošce oleje na pánvi (ve formě placiček).
Rychlé, chutné jídlo téměř bez práce - pečené brambory se zeleninou. Základem tohoto jídla jsou brambory nebo batáty - jako zdroj komplexních sacharidů. K bramborům pak můžete přihodit jakoukoliv zeleninu. Bílkoviny můžete pak doplnit sýrovým dipem či dipem z tofu.
Polévka z pečených rajčat je naprostá luxusní, přitom naprosto jednoduchá záležitost. Stačí vše naházet do pekáčku a máte rychlo a vydatnou večeři na stole. Pečená rajčata jsou skvělá! Už jste někdy zkoušeli pečená rajčata? Obecně pečená zelenina má výraznější a lahodnější chuť. Můžete také vyzkoušet to, že pečená rajčata nahradíte paprikou a cuketou. Do polévky jsem také přidala máslové fazole, a tím v jídle navýšila obsah vlákniny a bílkovin.
Poku byste si chtěli dát jídlo jako hlavní jídlo, přidejte si k ní ještě nějaký zdroj bílkovin. Například krémový čerstvý sýr, nebo tofu (doporučuji tofu péct zároveň s rajčaty a bylinkami). A také si k polévce přihoďte kousek pečiva, nebo jiné přílohy. Dobrou chuť!