Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Granola slaný karamel domácí recept

Křupavou a voňavou granolou si můžete zpestřit sladkou snídani nebo dezert. Dělávám dvě verze marinády - s karamelovým salkem (do dezertů), nebo s kokosovým mlékem, slazenou datlemi a javorovým sirupem - vyváženější verzi vhodnou třeba jako součást snídaně.

Granola je zdrojem sacharidů a tuků. Pokud byste si chtěli dáttuto granolu jako sladkou snídani či svačinu, je fajn si k ní dát ještě zdroj bílkovin - jogurt, mléko, tvaroh, Skyr, kefír...a kosek ovoce či zeleniny.

granola slaný karamel Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 10 min Čas vaření 25 min Celkový čas 35 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 4 Kalorie: 1756 kJ/420 kcal/1 porce Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Suroviny

Postup:

  1. Nejprve si připravíme marinádu. Datle rozmixujeme s troškou vody  dohladka. Poté přidáme javorový sirup, kokosové mléko a sůl - důkladně rozmícháme.

  2. Do marinády poté přidáme oříšky, ovesné vločky a promícháme. Směs nandáme na plech (neutlačujeme) a dáme péct na 160 °C 15 minut, poté směs promícháme a pečeme do zlatova dalších 10 minut.

  3. Granolu skladujte  v uzavřené nádobě v suchu a temnu.Správně skladovaná granola vám vydržíminimálně 14 dní.

    granola slaný karamel
Výživové údaje

Velikost porce 125 g

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 420kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 17g27%
Celkový obsah sacharidů 55g19%
Vláknina 8g32%
Bílkovina 11g22%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Zařadit pod
Receptová karta - Powered by WP Delicious
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Přidat do oblíbených
Min
0 Přidat do oblíbených

Share it on your social network