Granola slaný karamel domácí recept

Křupavou a voňavou granolou si můžete zpestřit sladkou snídani nebo dezert. Dělávám dvě verze marinády - s karamelovým salkem (do dezertů), nebo s kokosovým mlékem, slazenou datlemi a javorovým sirupem - vyváženější verzi vhodnou třeba jako součást snídaně.

Granola je zdrojem sacharidů a tuků. Pokud byste si chtěli dáttuto granolu jako sladkou snídani či svačinu, je fajn si k ní dát ještě zdroj bílkovin - jogurt, mléko, tvaroh, Skyr, kefír...a kosek ovoce či zeleniny.

granola slaný karamel Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 10 min Čas vaření 25 min Celkový čas 35 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 4 Kalorie: 1756 kJ/420 kcal/1 porce Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Suroviny

Postup:

  1. Nejprve si připravíme marinádu. Datle rozmixujeme s troškou vody  dohladka. Poté přidáme javorový sirup, kokosové mléko a sůl - důkladně rozmícháme.

  2. Do marinády poté přidáme oříšky, ovesné vločky a promícháme. Směs nandáme na plech (neutlačujeme) a dáme péct na 160 °C 15 minut, poté směs promícháme a pečeme do zlatova dalších 10 minut.

  3. Granolu skladujte  v uzavřené nádobě v suchu a temnu.Správně skladovaná granola vám vydržíminimálně 14 dní.

    granola slaný karamel
Výživové údaje

Velikost porce 125 g

Porce 1


Množství na porci
Kalorie 420
% Denní hodnota *
Celkový tuk 17g27%
Celkový obsah sacharidů 55g19%
Vláknina 8g32%
Bílkovina 11g22%

* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. - Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, tedy teoreticky z trojpoměru makronutrientů: 20 % bílkoviny, 25 % tuky, sacharidy 55 %. Někdy jídlo obsahuje více tuků, jindy více bílkovin atd.. protože mým cílem není sestavit dokonalý recept, který bude přesně odpovídat výživovým doporučením, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Receptová karta - Powered by Delicious Recipes
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Add a review

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Přidat do oblíbených
Min
0 Přidat do oblíbených

Share it on your social network