Noky v sýrové omáčce s brokolicí
Noky jsou skvělá věc. Během chvíle totiž můžete uvařir nutričně vyvážený oběd či večeři. Chuťově jsou neutrální, můžeme je tedy připravit na jakýkoliv způsob. Já se přiznám, noky často kupuji už ,,hotové". Dneska se dají sehnat kvalitní a chutné za příznivou cenu. Někdy si ale určitě dáme také domácí noky. Pokud potřebujete ubrat množství tuku v jídle, ricottu můžete nahradit cottage sýrem, který obsahuje poloviční množství tuku a naopak více bílkovin.
Suroviny:
Postup:
Nejprve si dejte vařit noky dle návodu, obvyklá doba vaření je do 5 minut.
Dále rozpalte pánev s olejem a orestujte cibulku dokud nezesklovatí.
Přidejte brokolici, oříšky, koření a opékejte dokud brokolice nezměkne.
Směs poté zjemněte sýrem riccota, případně ještě nařeďte mlékem.
Nakonec přidejte do směsi noky a krátce prohřejte.
Porce 3
- Množství na porci
- Kalorie 533kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 22g34%
- Celkový obsah sacharidů 63g21%
- Vláknina 5g20%
- Bílkovina 22g44%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)