Oběd inspirovaný italským boloňským ragú. Tento recept je však jeho rychlejší verzí, uvařeno budete mít za 40 minut pro celou rodinu. Tradiční boloňské italské ragú z hovězího se totiž připravuje obvykle 2 – 4 hodiny, což má samozřejmě svůj význam. Proto jsem provedla pár úprav, abychom si tento tradiční italský pokrm mohli vychutnat za kratší čas.
Italské boloňské ragú za 40 minut
Jelikož vařím i pro děti, víno jsem v tomto tradičním pokrmu nahradila viz. recept. Tak, aby byla zachována plnost a jemná kyselost omáčky. Recept můžete také chuťově vyladit pancettou (italskou slaninou), já ji tentokrát vynechala i přesto bylo ragú vynikající.
Ingredience
Postup:
Rozpalte hlubokou pánev nebo hrnec se 2 lžícemi oleje. Do hrnce nasypejte mleté maso, opepřete a osolte jej. Opékejte asi 5 minutek, dokud se maso nezatáhne a nezačne pouštět šťávu.
Poté přidejte nadrobno krájené šalotky, utřené stroužky česneku a na kostičky krájenou kořenovou zeleninu. Opékejte dalších 5 minut.
Nalijte rajčatový protlak a posypejte lístky čerstvého rozmarýnu. Promíchejte.
Přilijte 200 ml bílého vína (nebo vinný ocet, s moštem, vodou a cukrem) a 300 ml vývaru. Poduste 20 -30 minut, dokud nebude maso měkké. Mezi tím si uvařte těstoviny dle návodu na obalu al dente.
Hotovou směs s masem a zeleninou promíchejte s uvařenými těstovinami. Podávejte se strouhaným parmazánem, nasekanou petrželkou a olivami.
Porce 4
- Množství na porci
- Kalorie 570kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 17g27%
- Celkový obsah sacharidů 66g22%
- Vláknina 6g24%
- Bílkovina 40g80%
* Při sestavování velikosti ukázkových porcí vycházím z referenčního příjmu 8400kJ/2000 kcal. Což je z toho důvodu, abych mohla vypočítat nutriční hodnotu porce. Nezapomeňte prosím, že každý máme jiné nároky na výživu a navíc není v tomto zohledněn celkový počet porcí za den. Ukázky slouží pouze pro inspiraci, jak si sestavit nutričně vyvážené jídlo. Velikost porce si prosím upravte podle vašich potřeb. Př sestavování receptur vycházím z obecných výživových doporučení, nicméně není mým cílem sestavit dokonalý recept, ale to, aby jídlo obsahovalo všechny důležité živiny, pokud možno v optimálním poměru a hlavně, aby chutnalo. Nutriční hodnotu jídla následně přepočítávám v nutričním programu, pouze proto, abyste si dokázali udělat představu o jeho výživové hodnotě. K sestavení vyváženého jídelníčku rozhodně nepotřebujete denně počítat kalorie a gramy živin. Nikdo nemá dokonalý jídelníček, ani já, ani žádný odborník na výživu, to ani není cílem ;-)