Kvalita potravin a výživa & recepty na každý den

Ovocno-zeleninové pyré s voňavýmkořením. Konkrétně máslová dýně, má měkčí dužninu, je rychle uvařená a hodí pro mixování. Před přípravou se ale musí tuhá slupka oloupat.
Já osobně ji mám raději do sladkých receptů, její vůně mi připomíná cukrovou vatu 😀 Dneska mám pro vás tip, jak si z máslové dýně jednoduše připravit pyré, které si pak můžete dát do jogurtu, kaší, nebo třeba jako náplň do koláčů, nebo malým dětem do prvních příkrmů (tady s kořením opatrně).

Dýňové pyré s ovocem a kořením

Dýně z výživového hlediska řadíme k zelenině. Dýně jsou dobrým zdrojem karotenů, které se v těle částečně mění na vit. A (tedy prekurzory vit. A, těhotné maminky nelekejte se, nehrozí vám předávkování vit. A) Vit. A podporuje normální funkci zraku, také správný vývoj buněk sliznic, kůže, krvetvorby a imunity… Dýně jsou dále zdrojem minerálních látek a vlákniny (2-3g na 100 g).

Konkrétně máslová dýně, má měkčí dužninu, je rychle uvařená a hodí pro mixování. Před přípravou se ale musí tuhá slupka oloupat.
Já osobně ji mám raději do sladkých receptů, její vůně mi připomíná cukrovou vatu :-D Dneska mám pro vás tip, jak si z máslové dýně jednoduše připravit pyré, které si pak můžete dát do jogurtu, kaší, nebo třeba jako náplň do koláčů, nebo malým dětem do prvních příkrmů (tady s kořením opatrně).

Dýňové pyré Pin Recipe
0 Přidat do oblíbených
Čas na přípravu 5 mins Čas vaření 15 mins Celkový čas 20 min Obtížnost: Pro začátečníky Porce: 7 Nejlepší období: Podzim

Rceept na 700 g pyré

Cooking Mode Disabled

Postup:

  1. Dýni nakrájejte na kostičky a nasypte do širokého hrnce, či hluboké pánve.
    Přidejte koření a zalijte vodou.

  2. Dýni duste do změknutí cca 10-15 minut, občas promíchejte.
    Mezi tím si oloupejte pomeranč či nastrouhejte jablko.

  3. Poté vymačkejte šťávu z ovoce a přidejte k již uvařené dýni a rozmixujte směs do hladka. Podle potřeby můžete přidat vodu.

  4. Nakonec přidejte zbylou dužninu z ovoce, promíchejte a můžete podávat.
    Pyré vám vydrží v lednici a v uzavřené sklenici 2 dny

Poznámka

Pyré můžete případně dosladit (med, cukr…). My jsme zvyklí sladit méně, takže už nedoslazuji, dýně mi přijde dostatečně sladká.

Uvařili jste podle tohoto receptu? Podělte se s námi o to, jak vám chutnalo :-)

@umimejist

@umimejistcz

pinit
Zařadit pod
Receptová karta - Powered by WP Delicious
Umíme jíst

Michaela

Píši o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin, mýtech ve výživě...

Srdečně vás vítám na mém blogu. Můžete se tady inspirovat, jak sobě a své rodině snadno připravovat nutričně vyvážená jídla pomocí jednoduchých receptů z běžně dostupných surovin. Dále vám poradím s nákupem ,,zdravých“ a kvalitních potravin. Na blogu také najdete čtení o výrobě vašich oblíbených potravin a zajímavostech o výživě.

Rate this recipe

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add a question

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Přidat do oblíbených
Min
0 Přidat do oblíbených

Share it on your social network